nedeľa 6. apríla 2014

                                       PIARGY

°recenzia na dielo Františka Švantnera

Piargy sú príbeh o fašiangovej noci, ktorá sa končí živelnou pohromou. "Môžete ich ľahko nájsť na mape. Toto sú Piargy; dolina rovná ako rúra, 
stisnutá z oboch strán grúňmi, tuhore ústiaca do úzkej prte, ktorá sa 
škriabe horou a po kosodrevinou rozťahuje sa do lievika, kde spúšťa 
končiar vršiska každej jari šedivé skaly, akoby chcel túto jedinú 
dieru do sveta zapchať, zatarasiť, aby ňou nemohli prejsť zvedavci. 
Osada Piargy nejestvuje. Zmizla zo sveta za jednu noc, akoby ju 
boli čerti do pekla poodnášali aj s ľuďmi aj so zvieratami. "
Na takýchto autorových kúskoch môžeme skvelo vidieť jeho vzťah k opisom. Dlhé a rozsiahle pasáže tiahnuce sa celým dielom naznačujú,ako nám chcel autor priblížiť dianie, či rôzne iné situácie.
V dome ženy (ľahkých mravov) sú ľudia. Autor ukázal pravé fašiangy: chlapi pijú , nálada a mravy sa uvoľňujú, tancuje sa. Vedľa tejto izby je však ďalšia, tichšia izba. Sú v nej ženy, ktoré pripravujú na pôrod hluchonemú prostáčku. Mŕtva žena vedľa nej prorokuje narodenie Antikrista. Keď žena porodí, mŕtve dieťa, padá na Piargy lavína. Autor ju ďalej opísal , ako biely čistý sneh, páčilo sa mi,že to nebola žiadna metaforická lavína, ale skutočná. Z lavíny sa však vynorili osoby- žena a muž. "Pár,ktorí má zachovať očistený ľudský rod, novodobý Noe so svojou ženou." -skvelý biblický motív.
Okrem týchto postáv sa Piargovčania strácajú v hmle. " Pohltili len úbohých Piargovčanov a potom sa pokyn boží zastavil."   ´Sodoma?´ 



Povedala by som, že dielo sa celkom ťažko číta. Treba si naozaj dávať pozor, "kde, čo a ako" , aby sme sa nestratili v deji.
Určite vyzdvihujem skvelé spracovanie s použitím naturizmu, rôznych motívov a literárnych znakov. Kombinácia fantastických a reálnych prvkov, pozemskosť- nadpozemskosť , či  "donútenie" čitateľa v domýšľavosť. 






Ukážky z : http://www.hladas.sk/referat.php/frantisek-svantner---piargy/1/13734

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára